- Uncategorized

Matti Nykänen, finlandezul zburător care a căzut atât de departe, atât de repede

Urmărind filmările, vă întrebați dacă ar putea dispărea acolo în partea opusă a ecranului. În acele zile, la mijlocul anilor 1980, Nykänen era cel mai bun săritor de schi din lume și aproape imbatabil. Înregistrările au fost cele mai puține. A câștigat cinci titluri mondiale, cinci medalii olimpice, inclusiv trei aururi la un Jocuri și patru Cupe Mondiale. Matti Nykänen, mare finlandez de sărituri cu schiurile, moare la vârsta de 55 de ani. simțul, sau sprijinul, avea nevoie să facă față faimei pe care i-a câștigat-o.Când și-a publicat biografia autorizată în 2006, a numit-o Greetings From Hell. „Iadul”, a spus el, „nu poate fi la fel de rău precum a fost viața mea.”

El a fost unul dintre cei mai mari sportivi olimpici de iarnă și unul dintre cei mai buni sportivi pe care i-a avut vreodată Finlanda și a fost de asemenea, un cântăreț și un stripper, un alcoolic și o soție-bătută. El a murit săptămâna trecută, la vârsta de 55 de ani. Într-una dintre ultimele sale apariții publice, la un concert de cântat la Helsinki, el a spus publicului său: „Consideră-te norocos că numele tău nu este Matti Nykänen”. Facebook Twitter Pinterest Matti Nykanen la competiția de sărituri cu schiurile Puijo din Kuopio, Finlanda în 1981. Fotografie: Juha Jormanainen / Rex / Shutterstock

Prima dată când Nykänen a încercat săriturile cu schiurile, a fost pe o îndrăzneală a tatălui său. Avea opt ani.A fost pe dealul din Jyväskylä, unde a crescut, la 150 de mile nord de Helsinki. Îi plăcea să sară atât de mult încât a devenit obsedat de asta. Era un copil hiperactiv, iar sportul a devenit punctul său de ieșire pentru toată energia sa în exces.

„Singurul lucru pe care mi-l doream era să sar”, a spus el, „și să sar și să sar din nou”. Dealul său local avea un telescaun și proiectoare, ceea ce însemna că putea continua mai târziu în noapte. La vârsta de 12 ani, el practica timp de nouă ore pe zi, supravegheat de antrenorul său, Matti Pulli.

Nykänen avea doar 18 ani și în primul său sezon complet pe circuitul senior, când a câștigat campionatul mondial de la Holmenkollen din Oslo, sărind în ceață atât de groasă încât abia și-a văzut capătul schiurilor, darămite fundul pantei.În 1984, a câștigat aurul olimpic pe dealul mare din Sarajevo, într-o competiție care a devenit faimoasă pentru duelul său cu jumperul german Jens Weissflog. La Calgary, în 1988, unde britanicii au căzut pentru Eddie „Eagle” Edwards, Nykänen a măturat toate cele trei medalii de aur, câștigând pe dealul mare și dealul normal și în evenimentul de echipă.

Chiar și atunci, Nykänen’s băutul era o problemă. A luat prima înghițitură la 14 ani și nu și-a pierdut niciodată gustul.A fost dat afară din echipa națională o dată în 1985 și din nou în 1987, deoarece comportamentul său a fost atât de perturbator. „Când este beat și spui cuvânt greșit”, a spus coechipierul său Jari Puikkonen la vremea respectivă, „te va lovi cu pumnii”. Biograful său Egon Thiener a spus că Nykänen are o personalitate „Jekyll și Hyde”. „Când este sobru, este unul dintre cei mai drăguți și prietenoși oameni pe care i-am întâlnit vreodată. Când este beat, este periculos și agresiv. ”

Mai târziu, mult după ce a renunțat la sărituri, Nykänen a fost condamnat la 26 de luni de închisoare după ce a înjunghiat un prieten în spate, de două ori, pentru că l-a bătut joc de lupte cu degetele. Erau atât de beți încât Nykänen a explicat că nu-și mai amintea nimic despre asta. Asta a fost în 2004, când Nykänen era adânc în anii săi sălbatici.În anii 90, a fost convins să lanseze o carieră pop și, în timp ce primul său album s-a vândut bine, al doilea a fost bombardat. A decis să încerce o vrajă în politică, apoi a devenit cântăreț într-un restaurant local. A ajuns să-și vândă medaliile de aur pentru că avea nevoie de bani. Ghid rapid Urmăriți sportul Guardian pe social media Show Hide

La sfârșitul deceniului Nykänen lucra ca stripteuză într-un cazinou, unde a fost huiduit de pe scenă pentru că a refuzat să-și ia toate hainele jos. A apărut și într-un film porno și și-a luat o slujbă lucrând la o linie telefonică pentru o vreme, oferindu-i consilierilor despre viața lor amoroasă. „Sunt consilier în căsătorie în aceste zile”, i-a spus el scriitorului sportiv Ian Chadband, „dacă lucrurile merg bine, atunci sunați-mă.Pot s-o trag în șapte secunde. ” Nykänen a fost căsătorit de șase ori, de două ori cu aceeași femeie, Mervi Tapola, care a suferit îngrozitor în deceniul în care erau împreună. Ea a cerut divorțul de 15 ori înainte de a se despărți în cele din urmă în 2010, după ce a fost acuzat că a încercat să o sugrume. Facebook Twitter Pinterest Matti Nykänen urcând la turnul de sărituri cu schiurile din Salpausselka, Lahti, Finlanda, în 1981. Fotografie: Matti Björkman / Rex / ShutterstockO pârtie foarte alunecoasă Citește mai mult

În cele din urmă, o generație mai tânără de finlandezi uitase de ce a fost faimos Nykänen. Îl cunoșteau doar din tabloide. Editorii glumeau că vânduse mai multe ziare decât oricine în viață.Sloganele sale au devenit celebre. „Cotele sunt de 50-60”, „fiecare șansă este o oportunitate”, „viața este vie” și „poate că am făcut-o, poate că nu”. Ultimul a ajuns ca sloganul pentru cidru pe care-l shilling chiar și în timp ce se beau până la moarte. „Am încercat multe, multe modalități de a-l ajuta”, a spus antrenorul său, Pulli. „Am încercat clinicile, dar ori de câte ori se întorcea, se ducea să bea din nou.”

Se spune că în ultimii ani ai vieții sale, Nykänen se îmbunătățea. Se căsătorise din nou și se pare că devenise sobru, deși nimeni nu știe cu adevărat dacă ar fi durat. Matti Nykänen a căzut atât de departe, atât de repede, se simțea ca și când nu ar putea să se ridice niciodată. Înscrieți-vă la The Recap, e-mailul nostru săptămânal cu alegerile editorilor.